måndag 3 juli 2017

Tutorial: Gör rent din overlock/cover

Snabbstädning

Symaskinerna och framförallt overlockerna blir fulla med damm och skräp när man syr på dem.
Varje gång jag sytt klart gör jag rent dem så gott det går med min rougeborste 


Här ser ni hur min MyLock 644D ser ut när jag sytt i svart 


Jag borstat bort allt synligt med rougeborsten.

Sen drar jag trådarna ut bakåt från pressarfoten för då får jag bort det damm som sätter sig på trådarna. Viktigt att inte dra ut trådarna åt andra hållet eftersom dammet då kan fastna mellan trådspänningsbrickorna eller i luftträdningsrören om man har en babylock. 


Allt detta var från några enstaka plagg


Man kan även dammsuga, till exempel med detta tillbehörspaket från Biltema som egentligen är till datorer. Man kommer då åt överallt. 


Att blåsa rent med tryckluft på burk är enkelt men man blåser då samtidigt in skräp under kåporna och in i maskinen vilket är onödigt. Enhel del damm hamnar även i luften och jag tycker syrummet blir tillräckligt dammigt ändå :)


Göra rent invändigt och smörja 

Cirka en gång i halvåret monterar jag bort bottenplattan på maskinerna för att få bort ytterligare skräp samt smörja upp dem. Frekvensen för detta beror naturligtvis på hur mkt maskinerna används men de håller längre ju bättre man sköter om dem. 

DRA UR SLADDEN! 

Ta bort trådrullarna, pressarfoten och eventuellt nålarna. 
Lossa på styngplåten. Oftast är det två skruvar men kan vara en skruv och en ”hållare”. Lossa den längst fram och se om det går att lyfta. 

På denna maskine höll jag på att få spel på bakre skruven innan jag insåg att den inte skulle skruvas bort. Ingenting passade i spåret 


Så här såg min cover ut under plåten 😱. Peta/dammsug rent och montera sedan tillbaka styngplåten. 

Tryck sedan ned trådledaren och lägg maskinen på rygg. På bottenplattan finns ett antal skruvar som ska lossas.

På babylocken är det alla tassar 

Och på MyLock 644 så är det små vita pilar som visar vilka skruvar som ska lossas. På Mylock 744 är det ytterligare skruvar runt om plattan. 


På Huskylock S15 måste man lossa alla sidorna innan bottenplattan kan tas bort, det är alltså lite olika beroende på vilken maskin man har

Här syns skräpet som ligger i botten på maskinen 


Jag dammsuger bort skräpet och ser om det ligger något lite längre in som kan pillas bort med en lång pincett. 
Med en våtservetter och hushållspapper torkar jag bort sot och damm i botten på maskinen och på ovansidan av bottenplattan.  Om maskinen behöver smörjas så droppar jag symakinsolja på alla ställen där metall möter metall och rör på sig när jag vrider handhjulet. Glöm inte nålstången. I vissa instruktionsböcker visas de vanligaste ställena att smörja på. 

När jag sedan är klar skruvar jag tillbaka bottenplattan och göt rent tassarna. Maskinen står blickstilla med rena tassar . Tassen överst är rengjord medan den undre är dammig


I en cover blir det inte lika mycket skräp utan mest damm. Detta medför att jag öppnar mina cover mer sällan än overlockerna. 


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar