fredag 8 maj 2020

Tutorial: Cover - sy stretchiga sömmar.

Snygga coversömmar är verkligen pricken över i på sydda plagg vare sig man vill att de ska synas eller ej. Viktigt är dessutom att de är hållbara och då beror det ju vart de ska sitta.



Beroende på vart sömmen sitter och vilken funktion den har så kan man behöva ställa in den lite olika.
En dekorsöm på ex en raglansöm eller en ficka (gröna streck på tröjan nedan) behöver inte strecha särskilt myckekt men en fåll nedtill samt en söm på kantbandet i halsen (röda) behöver tåla en hel del. Fåll på ärmar och kantband runt ficköppningen (gula) belastas inte lika mkt.


Samma principer gäller för alla sömmar på covern, trillingsöm, bred/smal tvillingsöm samt kedjesöm.

Observera! Provsy alltid i dubbelt tyg eftersom alla sömmar sys i dubbelt tyg på plaggen

Nåltrådarna
Precis som på overlocken är det nåltrådarna som  begränsar hur mkt sömmen kan sträckas ut. Den extra tråd som blir när tråden går ner och upp genom tyget är den extra sträcka som kan sträckas ut.

Långa stygn är snyggt, framförallt på avigsidan som många använder som dekorsöm.
Här syns skillnaden på stynglängd 4,3,2 och 1 (jag hade behövt ändra trådspännigen för att få fin söm vid stynglängd 1-2, när inte maskinen kan mata fram ordentligt får man samma utseende på sömmen då stygnen blir för korta för inställd trådspänning)

Långa stygn -Nåltrådarna på rätan


-Genomskärning, svart är nåltråd och rött gripartråd

När sömmen sträcks så är det den extra nåltråd som går ned genom tyget som sträcks ut och avgör hur stretchig sömmen är i samarbete med gripartråden som dras ner i tyget


Kortare stgn -Genom att korta stynglängden så blir det mkt mer tråd som kan sträckas ut och sömmen blir mer stretchig.
Ett smart trix för att enkelt se om nåltrådarna är lika spända är att repa upp sömmen, dvs dra bort gripartråden från slutet av sömmen hela vägen till början. Då syns tydligt hur nåltrådarnas öglor sticker upp genom tyget

Här syns sömmen innan och efter att jag har repat upp den. På översta bilden är  svart är nåltrådar och gul är griparen. På nedre bilden syns de ljusrosa nåltrådarna efter att sömmen har repats upp.


Gpipartråden
Griparens tråd är den som håller nåltrådarna på plats och som tillåter dem att sträckas ut.
En för hårt spänd gripartråd kan ge hoppstgn eftersom tråden inte når runt nåltrådarna när man syr. På samma sätt kan en för lös tråd hoppstygn då öglorna blir för lösa för att följa med runt nåltrådarna.

Differentialmatningen
Nåltrådarnas trådspänning avgör som sagt hur stretchig sömmen blir men den kan inte vara för lös för då blir det lösa öglor på baksidan av tyget. För att få stretchigare söm kan då stynglängden kortas alternativt så kan diffenrentialen sänkas.
Om man tittar på undersidan av en fåll på en köpetröja, träningsplagg eller kalsong så är oftast sömmen mkt tätare än vad som är snyggt på en dekorsöm.

Här syns hur tyget rynkas vid diff=2, mindre rynk vid 1.5, slätt tyg dvid 1/N och att sömmen blir lite tätare vid 0.6

Stretchar sömmen tillräckligt mycket?
Precis som för overlocksömmen så bör man sy en söm på de tyg som plagget är sytt i och sen testa hur mycket man kan dra i tyget innan sömmen går sönder. Om sömmen klarar sig så kommer plagget att kara användning



Trådkvalite
 Man brukar säga att covers är käsnligare för trådkvalite än overlock och det syns tydligt på dessa bilder. När tråden är ojämnt spunnen så blir den smalare och tjockare och det gör att trådspänningen varierar. Nåltrådarna är känsligare än griparen eftersom griparen alltid är mkt lösare.



Här ser man att ena nåltråden släpper emellanåt

Sen beror det på vilken maskin man har då tillverkarna har olika lösningar på hur tråden ligger mellan trådspänningsbrickorna.
På en som vänstra exemplet så är det mindre av tråden som är på ena sidan av trådspänningsplattorna. På högra exemplet är Babylock coverstitch och där syns att träden är mellan en större del av brickorna. Jag tror att ojämna trådar påverkar trådspänningen mer vänstra exemplet än på högra.


 Jag tror att en knut på trådaen påverkar trådspänningen mer vänstra exemplet än på högra. Detta eftersom tråden inte är mellan brickorna mer än just där knuten är medan till höger så är det mer av tråden mellan brivkorna som fortfarande kläms åt.

4 kommentarer: