måndag 13 augusti 2018

Tutorial: Overlock -sy stretchiga sömmar

Det kan vara en fin balans mellan stretchiga och ostretchiga sömmar beroende på vilket tyg man syr i. Atr sömmen ska vara snyggar också viktigt men inte lika viktigt. Tutorial om att välja färg på tråd så att sömmen blir snygg finns här.

Framsida och baksida på en perfekt strecthig söm


Sen måste man veta syftet med sömmen.
  • En  söm på utsidan av en Dregglis till exempel behöver bara vara snygg. 
  • När det gäller sömmar som frestas på åt andra hållet, ex skarven på en mudd eller sidosömmen på en mössa så är sömmen starkare i och med att kraften är åt sidan och det är många trådar som sträcks samtidigt.
  • Sömmarna i en byxa med tighta benmuddar som ska tas på av ett barn behöver ha sömmar i benen som kan stretcha på längden lika mkt som tyget. Sömmen ska inte skydda tyget från att gå sönder utan bara hålla ihop tygerna.
Hemligheten är alltså att tyget och sömmen ska stretcha lika mkt på längden eftersom en tråd går av lättare än ett tyg går sönder.

När man syr ihop två tyger så bör differentialmaningen vara på 1 eller N beroende på maskin. Att ändra diffen påverkar sömmens stretch och inställningarna på trådarna måste då korrigeras. Differentialen bör endast ändras när tyger ska rynkas, rynkas vid ihopsömnad eller om man syr rullfåll.

Tutorialen består av flera delar.
1. Teori om de olika trådarnas samverkan i overlocksömmen
2. Hur testar jag om min overlocksöm är stretchig
3. Felsökning av overlocksöm

OBSERVERA! Provsy alltid i dubbelt tyg eftersom alla sömmar i plagget är i dubbelt tyg

1. Teori:

Nåltrådar:
Egenligen har den högra nåltråden ingen annna funktion än att hålla ihop sömmen om den vänstra går av. Den bör alltid ha samma trådspänning som den vänstra

Det är nåltrådarna som binder ihop tygerna. Nåltrådarna (svarta) går ner genom tyget och upp igen. De hålls kvar av den undre gripartråden (röd). Övre gripartråden (grön) har som funktion att hålla fast undre gripartråden och själv hålls den på plats av nåltrådaran

Genomskärning av tyget
svart = nåltråd, grön övre gripartråd och röd undre gripartråd

En söm kan aldrig stretchas ut längre än vad nåltrådarna är långa. Nåltrådarna (svarta) sträcks ut och drar med sig undre gripartråden (röd) upp i tyget



OM sömmen inte kan stretchas ut lika mkt som tyget så kan trådspänningen behöva sänkas. Trådspänningen kan dock inte sänkas för mkt för då håller inte tygerna ihop ordentligt.


Lösningen på detta är att korta stygnen. Detta gör att tråden blir längre totalt och sömmen därmed mer stretchig.


Övre gripartråd
Övgre griparens tråd har som funktion än att hålla undre griparens tråd på plats. Gripartrådarna ska mötas på kanten av sömmen. Om kanten krullas ska trådsänningen sänkas och om tråden gör öglor ska den höjas. Om inte öglorna försvinner kan skärbredden på sömmen behöva justeras.

Undre gripartråd.
Undre griparens tråd har som funktion att följa med nåltråden upp i tyget för att tillåta strech. Den får därmed inte heller vara för spänd för då kan den brista. Denna tråden skulle kunna synas i sömmen om den har en mkt avvikande färg.

Om du har en söm som är för lös och inte går att ställa in, läs tipsen här: Trä en overlock rätt


2. Hur testar jag om min overlocksöm är stretchig

En stretchig söm ska alltså klara av att sträckas lika mycke som tyget kan sträckas. Enklast är att ta en  en tygbit, vika den dubbel och sy och sträcka. Här har jag sytt i trådriktningen då det är den riktiningen som tyget kan stretchas ut mest.
Siffrorna visar vilken stynglängd jag har haft och till höger kan man se hur mkt tråden syns.
Genom att dra i sömmen på de olika stynglängderna i pilarnas riktning kan jag enkelt känna vart det fungerar och vart sömmen riskerar att brista. På detta tyget känns det på 4 att sömmen frestas på men på 3 känner jag att det går att dra maximalt. Om jag testar 3,5 såkanske det är kompromissen mellan snyggt och stretchigt





3. Felsökning med exempel nedan:


Ena griparens tråd hakar upp sig på ex konen eller nån annastans på maskinen, därav att den spänns - blir normal - spänns för varje varv den rullar av konen/rullen


5 kommentarer:

  1. Tack för en fantastisk genomgång! Äntligen någon som kan förklara trädspänning för overlock. Något som verkat totalt obegripligt i flera år. Ska verkligen spara ditt inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du tog dig tid för feedback, uppskattas jättemycket ♥️

      Radera
  2. Tusen tack! Precis vad jag funderade på. Sömnen i sonens byxor spricker upp hela tiden. Men nu vet jag varför 🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för feedback, uppskattas alltid :)

      Radera
  3. Tack, jag har sparat denna.

    SvaraRadera